Rolmodellen vrouwentenor zijn heel hard nodig!

De lezing tijdens Eurovox in 2018 heeft mij doen beseffen dat ik niet alleen moet inzetten op de training van vrouwelijke koortenoren, maar juist ook op het creeren van nieuwe rolmodellen. Er zijn nog geen officiele opleidingstrajecten aan conservatoria beschikbaar dus waar moeten ze vandaan komen, die prof-vrouwentenoren? Dan ligt daar misschien een opdracht voor mijzelf: ook ik zou die rol op me kunnen nemen. De eerste gelegenheid om mijzelf als solotenor te presenteren kwam langs in begin februari van dit jaar tijdens de Bach Work-out, die werd georganiseerd door de Zomer Academie Zutphen. Docenten waren daar 2 zangsolisten die in de Oude Muziek hun sporen ruimschoots verdiend hebben: Johannette Zomer en Nico van der Meel.

Vrouwelijke tenor zingt Bach
Hanny zingt een tenoraria uit Kantate 17 van Bach

Nou, dat was peentjes zweten tijdens de eerste sessie met Nico, dat kan ik je wel vertellen. Voelde me ineens heel onzeker over mijn prestaties en ver verwijderd van mijn comfortzone. Maar dat was natuurlijk helemaal niet nodig want beide docenten proberen alleen maar het beste uit iedere zanger te halen. Johannette was zelfs “aangenaam verrast” door de klank van mijn tenorengeluid. Veel bemoedigende reacties ontvangen van docenten, medecursisten en publiek na het slotconcert. Zoveel waardevolle inzichten verkregen dat ik nu sta te popelen om dit aan andere vrouwentenoren door te geven!

In april start er een nieuwe cursus voor vrouwentenoren die dit keer gericht zal zijn op het belang van zangtechnische oefeningen uit het Estill Voice Model.

Dan is het fijn om met de cursisten meer dan 1 keer te kunnen werken. Er worden in de periode april, mei, juni dan ook 3 bijeenkomsten gepland. Kijk verder onder Workshops.

One Reply to “Rolmodellen vrouwentenor zijn heel hard nodig!”

  1. veel succes Hanny, met je nieuwe opzet.
    tot een andere keer. vertrek binnenkort voor lang naar buitenland. dus voorlopig geen deelname voor mij…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.