Ervaringen als tenor in het ‘Utregs Requiem’

Dat is dan toch opvallend: al tijdens mijn eerste openbare optreden als tenorsolist tijdens de Bach masterclass in Zutphen werd ik gevraagd om als tenor mee te zingen in het dubbelkwartet van het ‘Utregs Requiem’, een productie van Stichting Albarica met ensemble Insomnia en het Projectkoor. Dit nieuw gecomponeerd ‘klassiek’ werk waaraan 4 componisten hebben meegeschreven is bedoeld voor een klein ensemble van 4 instrumentalisten, 8 koorzangers en twee solisten. Verhaald worden de traumatische jeugdervaringen van 6 mensen uit de omgeving van Utrecht. Hartverscheurende geschiedenissen zijn het, waarbij je als toehoorder het vaak niet drooghoudt. Maar het gaat uiteindelijk over hoe het ze nu met ze is. Kunnen ze in het reine komen met hun verleden en verder met hun leven? Het is hun worsteling die hier ontroert en beweegt. De tournee met 10 concerten in lokale theaters en buurtcentra brengt ons zelfs langs een vrouwengevangenis.

Foto: Gerard van den Dool

Nou, de muziek vormt een forse uitdaging. Niet alleen het moderne “klassieke” karakter en de bijzonder korte instudeerperiode zorgden voor een uiterste inspanning, maar ook dat de partijen voor de mannen een beetje laag geschreven zijn. De muziek doet een stevig beroep op mijn baritonale zangkunsten.

Maar het is heel bijzonder om hieraan te mogen meewerken. En al ontvang ik slechts een bescheiden honorarium voor mijn diensten, het geld rolt dit keer de goede kant op en dat beschouw ik tevreden als een kantelpunt. Welke vrouwentenor kan zeggen dat ze betaald wordt voor wat ze zingt?

Het Utregs Requiem is nog te zien en te horen tot en met 5 mei. De twee openbare uitvoeringen zijn op zondag 7 april vanaf 14:00 uur bij Bosschardt Kanaleneiland en op zo 5 mei vanaf 19:30 uur in Podium Oost. Beide locaties zijn in Utrecht. Kijk voor meer informatie op: www.utregsrequiem.com

One Reply to “Ervaringen als tenor in het ‘Utregs Requiem’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.